Zadejte hledaný název
Magazín studentů Vyšší odborné školy publicistiky

Češi se ukazují v novém světle. Stávají se z nich pekaři

GLOSA: Omlouváme se, ale droždí není. Přesně takové oznámení mají na policích vedle tvarohů a mléka téměř všechny supermarkety. Pekařské droždí ale není jedinou surovinou, kterou berou lidé v obchodech útokem. Zaměřují se i na kypřicí prášek, směsi na chleba nebo mouku.

Regály v obchodech už nezejí prázdnotou, jako v počátcích koronavirové pandemie. Zlepšilo se zásobování a lidem také došlo, že vykoupit veškerý sortiment není moc efektivní. Nebo si prostě jen uvědomili, že hladomor v Česku opravdu nehrozí. Ale i tak se najde potravina, která je nedostatkovým zbožím nejen pro nakupující, ale i pro samotné dodavatele. O droždí by se byli možná lidé v supermarketech schopni poprat. Je tu sice možnost, že si ho mohou vyrobit sami doma, ale ne všem se do toho chce. Navíc samotná příprava je náročná a výsledek nejistý. Ačkoliv někteří se k tomuto nelehkému úkolu budou muset postavit čelem, pokud si usmyslí, že chtějí péct. A to mnoho z nich na Velikonoce určitě bude.  

Češi se kromě droždí upnuli i na jiné suroviny k pečení. Ty ale v obchodech stále jsou a nevypadá to, že by měly zmizet z povrchu zemského jako droždí. Tedy dokud některý z obchodů nevyhlásí na kypřicí prášky, směsi na chleba nebo mouku super akční slevu. To se lidé hrnou, i když to je zboží ve výsledku zlevněné jen o jednu korunu.

Seznam nejčastěji nakupovaných potravin vzbuzuje pocit, že se z Čechů stává národ pekařů. Název televizního pořadu Peče celá země najednou nabývá úplně nových rozměrů. Lidé vyrábí domácí chléb, housky nebo rohlíky. Dělají to hlavně proto, že mají hodně času, chtějí zabavit své děti a nebo prostě jen dostali hlad, ale nechtějí načínat sedmé balení těstovin v řadě. Je zřejmé, že až koronavirová pandemie ustane, opadne i celková nutnost a nadšení péct. Kdo by se s tím zdržoval, když si bude moci dojít do blízké pekárny a bez roušky a jiných omezení si koupit pečivo? Je ale také možné, že někteří lidé díky nové zkušenosti zjistí, že kupované pečivo nechutná tak dobře jako domácí. Až se svět vrátí do normálního běhu, budou mít těžkou volbu. Protože pracovat, starat se o domácnost, o děti a ještě k tomu permanentně péct čerstvý chléb, to bude vyžadovat hodně dobrý time management. Kdo to ale přeci jen riskne, ten už snad bude mít v obchodech dostatek baleného droždí. Protože vyrábět ještě domácí, to aby si rovnou opatřili hnací motor.


Anna Čmuchálková
Anna Čmuchálková
Jsem studentkou třetího ročníku Vyšší odborné školy publicistiky. Ve volném čase přispívám do online magazínů o módě. Ráda čtu, sleduji české filmy a cestuji.
Další články autora
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.