AUDIO: Čaj k lisování nakupuje při svých cestách po Gruzii
Snad téměř každý alespoň jednou zavítal do nějaké provoněné čajovny či obchodu, kde měl příležitost ochutnat čaje různých příchutí, ale jen málokdy se někomu podaří narazit na ty lisované. A tak v Brně před třemi lety vznikl ojedinělý ateliér v České republice, který se specializuje na zpracovávání černých čajů. Jeho majitelem je Petr Sič, který ze svých cest po Gruzii již několik let dováží lístky. Ty nakupuje nejčastěji od domácích pěstitelů nebo od tamních přátel.
Nápad vytvořit ateliér vznikl po několika experimentech s čajem. „Při stěhování jsem našel zapomenutý pytel čaje, který jsem si dovezl ze svých cest po Gruzii. Nevěděl jsem, co s tím množstvím budu dělat. Navíc se lístky takto skladovat nemají, tudíž jsem si myslel, že jsou nepoužitelné,” vypráví Sič. Zpočátku je pražil nebo pekl. Poté ho napadlo, že by je mohl zkusit také zpracovat. Nakonec vytvořil svůj první čajový „koláč“ a vznikla tak i lisovna.
Celé zpracování čaje může trvat i několik dní. Podle Siče je první fáze před výrobou navlhčování a napařování lístků, aby se při lisování nerozdrtily. „Samotné sušení probíhá při třiceti stupních a trvá přibližně den nebo dva,” tvrdí Sič. Pak je podle něj hmota připravena na lis, který má mnoho způsobů. Sič zpočátku používal tradiční techniku zpracování – živou vahou. To znamená, že se rostlina dá mezi dva lisovací kameny. Člověk pak na nich stojí tak dlouho, dokud není z hmoty placka.
Kus čaje stojí až 300 korun
Sič však nejraději využívá metodu zpracování, při kterém je potřebné použít provaz. „Jedná se o velmi kreativní práci, při které si můžu pohrát i s výsledným tvarem,” říká. Nyní má ve své nabídce také čaj ve tvaru čtyřlístku pro štěstí. Cena jednoho koláče je přibližně od sta do tří set korun, záleží také na hmotnosti. Ta je většinou minimálně 50 gramů a výše.
Sič vyrábí své produkty klientům i na zakázku. Také od nich dostává různé vzory, které na přání stlačí na placku. „Už několik let odebírám lisovaný čaj a jsem spokojený,” tvrdí Martin Novák, který dodává, že chut´ se nedá porovnávat s obyčejnými sáčkovými čaji, které jsou podle něho mdlé. Příprava lisovaného čaje ke konzumaci je velmi jednoduchá. Stačí si odlomit z koláče libovolný kousek. Ten se pak jen zalije horkou vodou a nechá se v šálku několik minut louhovat.
Sič také pořádá pro zájemce v Gruzii různé workshopy, kde se lidé mohou naučit, jak se lisují koláče. Jeho putování začíná počátkem léta. Sič v tuto dobu zavírá svůj ateliér a odjíždí do zahraničí, protože je sezóna ukončena a o horký nápoj není v letních měsících takový zájem. Jeho cesty končí většinou na podzim, kdy své ateliéry znovu otevírá a začíná lisovat čerstvě nasbírané listy.
Anketa: Jaký čaj pijete?